a

Menu

Huis van Verbeelding aan het werk tijdens het tweedaagse event van Incose

INCOSE  is een internationale organisatie voor System Engineering. Wereldwijd is deze verdeeld in 3 sectoren: America, EMEA, Asia-Oceania. Om de 2 jaar heeft de EMEA sector een 2- daagse  workshop. Dit jaar georganiseerd door INCOSE-NL, de Nederlandse afdeling . 150 deelnemers uit de hele wereld komen naar Utrecht om zich te voeden, te laten inspireren en aan het werk te gaan. Het evenement had een vol programma. Deels plenair met verschillende keynote-interviews, maar vooral verspreid in kleinere groepen. Deelnemers konden meedoen aan maar liefst 20 workshopssessies per dag.

In deze PLOG laten wij je zien hoe tekenaar en trainer Bianca Berndsen een visueel verslag maakt van deze 2 dagen en de 150 internationale deelnemers ook zelf aan het tekenen zet door een mini workshop zakelijk tekenen. Zodat de deelnemers tijdens de workshops zelf hun actiepunten en inzichten beknopt kunnen tekenen en presenteren. Tekenen dwingt je namelijk om bij de kern te blijven. Daarnaast is het voor de deelnemers leuk om zelf met tekenen aan de slag te gaan. Na afloop heb je aantekeningen die blijven plakken, omdat ze tot de verbeelding spreken. 

De opdracht begint met een goede voorbereiding. Er is vooraf afstemming met de opdrachtgever. Zo maakt Bianca een template, dat als poster in iedere workshopruimte hangt. Het idee is dat deelnemers direct de inzichten en belangrijkste actiepunten hier optekenen. Tijdens de plenaire terugkoppeling, kunnen zij zo gemakkelijk hun collega’s -die er niet bij waren- inspireren met de hoogtepunten.

Het event vond plaats bij Rijkswaterstaat in het LEF Future Center. Bianca wordt de eerste dag binnengeleid in een ronde arena, waar ze wordt aangekeken door 150 paar ogen.

Vervolgens gaat iedereen actief aan de slag. Tijdens de brainstormsessies worden informatie en ervaringen uitgewisseld. Nieuwe ideeën komen tot stand. De deelnemers leggen alles visueel vast op het template, dat we speciaal voor deze sessies ontwikkelden. Van ‘the Future of SE’ tot aan ‘Oil &Gas’ en ‘System Engineering uitdagingen op het gebied van Automotive ’.

Tijdens de brainstormsessies en workshops haalt Bianca informatie op, om van deze dag een visueel verslag te kunnen maken en aan het einde direct te kunnen presenteren.

Na afloop van de sessies en workshops presenteren de deelnemers de templates met de door hun gemaakte tekeningen. Dit is een manier om hun verhaal duidelijk en beknopt over te brengen op de andere deelnemers. Dat is de kracht van zakelijk tekenen. Dankzij de korte workshop waarin deelnemers de basis van het tekenen leerden, konden zij hun ideeen direct visueel pitchen aan de anderen.

Tijdens de twee dagen maakt Bianca hier een LIVE digitaal visueel verslag van, dat aan het eind van dag 1 en aan het einde van dag 2 wordt getoond op een groot projectiescherm.

Bianca geeft beiden dagen een korte samenvatting van deze tekening, om aan de hand van de visuele kapstok de inhoud nog even de revue te laten passeren. Deelnemers kunnen daar op- of aanmerkingen live bij laten tekenen.

Ook voor de organisatie was het spannend hoe deze werkwijze zou uitpakken bij de engineers: samen tekenen en een getekend verslag aan het einde van de dag. Hoe zou deze creatieve aanpak tijdens het event worden ontvangen? De engineers waren enthousiast en erg geïnteresseerd in het zakelijk tekenen. Zij raakten ervan overtuigd dat door middel van tekeningen de boodschap veel krachtiger en duidelijker gecommuniceerd wordt. Ze wilden alle ins en outs weten, zodat ze hier in hun werk vaker gebruik van kunnen maken en er hun voordeel mee kunnen doen.

Kortom: Twee zeer opwindende, energieke, inspirerende workshopdagen! 

Een hele klus, met een prachtig eindresultaat:

Wil jij dit ook op jouw event?

We kijken terug op een zeer geslaagde samenwerking en veel positieve reacties.

Wil jij ook meer uit een evenement halen?

Als je een evenement bezoekt, wil je er natuurlijk zoveel mogelijk uithalen!

Dit zijn onze tips:

Maak notities
Je krijgt tijdens een evenement zo veel informatie, inzichten en inspiratie dat je zeer waarschijnlijk met een vol hoofd weer buiten staat. Omdat je actieve werkgeheugen beperkt is, is het lekker om tussentijds dingen te parkeren. Vertrouw ze toe aan het papier.

Gebruik tekeningen
Wees niet bang om je notities te tekenen. Vang de essentie met beelden die in je opkomen. Je tekeningen mogen super basic zijn. Harkpoppetjes zijn goed genoeg. Tekenen tijdens het luisteren zorgt voor diepteverwerking. Vind je tekenen nog lastig? Volg onze online cursus zakelijk tekenen.

Maak het persoonlijk
Als je letterlijk probeert mee te schrijven met wat een spreker zegt, ben je veel energie kwijt aan het maken van aantekeningen. De kans is groot dat de inhoud niet echt binnenkomt. Geef het luisteren voorrang en schrijf vooral die dingen op die relevant voor je werk zijn. Schrijf jouw interpretatie op. Wat heb JIJ hieraan? Wat wil JIJ hiermee?

Maak het herkenbaar
Hoor je dingen die je inspireren? Kom je op een idee? Is er een actie die jij wilt toepassen? Iets wat een collega zeker moet weten? Iemand met wie je nog een keer koffie wilt drinken? Je kunt alles snel terugvinden in je aantekeningen als je gebruik maakt van herkenbare iconen. Bedenk ze zelf, of gebruik deze:

Brainwaves na afloop
Leg je aantekeningen na afloop ergens in de buurt, of naast je bed. Grote kans dat je op een moment van rust en ontspanning ineens weer nieuwe inzichten krijgt. Schrijf ze op, zodat je ze niet vergeet!

De kracht van 3
Maak in de week ruimte leeg in je agenda om nog eens door je aantekeningen heen te gaan en hierop te reflecteren. Kies maximaal 3 dingen die je de komende tijd kunt oppakken. Kies de meest waardevolle acties, waarvan je weet dat ze echt een verschil gaan maken.

Oefenen met zakelijk tekenen?

Wil je zelf aan de slag met functioneel tekenen in je werk? We hebben een online training Zakelijk Tekenen die je online kunt volgen. Stap voor stap leer je niet alleen de basis van het tekenen, maar ook de zakelijke toepassingen. Instapniveau: beginners. Je hoeft geen ervaring te hebben met tekenen.


Meer informatie?