a

Menu

“Een workshop Zakelijk Tekenen geven is echt superleuk! Voorzichtige vingers omhoog als ik vraag wie er al kan tekenen. Rode wangen van inspanning tijdens de opdrachten. Lichtjes in de ogen als het kwartje valt. Van het klaarleggen van m’n spullen tot aan het uitzwaaien van de deelnemers, ik vind iedere stap in het proces leuk”, geeft Annemarie van der Sluijs van Huis van Verbeelding aan.

Bijna iedereen heeft wel eens een workshop of training gevolgd. Daar kun je je vast wel een beeld bij vormen. Wat er achter de schermen gebeurt, is misschien wat minder bekend. Annemarie neemt je in dit beeldverhaal mee in haar voorbereidingen.

Annemarie: “Ik neem je mee aan de hand van de workshops die ik bij welzijnsorganisatie Xtra in Den Haag gaf. Bij Xtra hebben de leden van directie, management en staf verschillende workshops gevolgd om visueel samen te kunnen werken.”

Enkele weken of dagen voor de workshop

Zodra de datum van de workshop(reeks) vaststaat, stem ik af met de opdrachtgever. We hebben een aantal vaste workshops in zakelijk tekenen, maar altijd kijken we hoe we kunnen aansluiten op een specifieke groep. Soms wordt een workshop geboekt als inspirerend onderdeel van een teamdag, maar vaak is er een concrete wens om meer gebruik te maken van visuele ondersteuning. Afhankelijk van de behoefte kijk ik welke onderdelen meer aandacht krijgen. Bij Xtra is de behoefte verschoven. Van een reeks basisworkshops, naar meer verdieping.

De dag voor de workshop

Hoewel ik de workshop regelmatig geef, bereid ik me nog altijd inhoudelijk voor. Wat ga ik vertellen en hoe? Welke oefeningen gaan we doen? En hoe ga ik deelnemers op een visueel aantrekkelijke manier door het programma heen leiden?

Ik bereid een groot deel van mijn visuele uitleg al thuis voor zodat ik tijdens de workshop honderduit kan vertellen over het zakelijk tekenen en tips kan geven aan de deelnemers.

De avond van tevoren

De avond voor de workshop zijn er nog een paar dingen die ik moet doen.

Zo vul ik mijn stiften bij, om te zorgen dat er de hele dag genoeg inkt in zit. En zoek ik de specifieke stiften uit die ik tijdens de workshop ga gebruiken.

Ik vul etuitjes met stiften voor de deelnemers. Inmiddels heb ik een handige routine om snel en efficiënt alle etuitjes klaar te maken.

Ook pak ik naslagwerkjes in. Kleine handzame boekjes waarin de training nog eens visueel in is samengevat. Zo kunnen de deelnemers na afloop hun geheugen opfrissen.

Ik neem verschillende soorten papier en vrolijke schriftjes mee. De schriftjes zijn speciaal voor Huis van Verbeelding ontworpen. Het is fijn om al je tekeningen van de dag bij elkaar te hebben.

 

Met al deze materialen ben je al snel een pakezel. Voorheen had ik een krat op wieltjes om alle spullen in te vervoeren. Inmiddels heb ik die verruild voor een makkelijker te hanteren, waterdichte en aerodynamische tas op wielen.

De dag zelf

Eenmaal aangekomen op een van de locaties, neem ik eerst koffie en pak ik daarna rustig mijn spullen uit. Voor iedere deelnemer leg ik de materialen klaar.  Daarna heb ik meestal nog een paar minuten in stilte van m’n koffie te genieten in een maagdelijk lokaal.

Dit is de stilte ‘voor de storm’. Onze workshops zijn actief, interactief en er zijn weinig momenten waarop deelnemers even ‘niets’ doen.

In het beeldverslag Incompany Workshop Zakelijk Tekenen geven we je een ander kijkje achter de schermen.

 

Ook een workshop zakelijk tekenen incompany doen?

Wil jij ook samen met je team leren hoe jullie visueel kunnen samenwerken? Boek dan een korte of uitgebreidere training in zakelijk tekenen.

Neem contact met ons op voor informatie of een prijsopgaaf via het contactformulier.

Eerst nog iets meer lezen over zakelijk tekenen?
Download ons gratis e-book: zakelijk tekenen in 10 minuten.