a

Menu

Om complexe, nieuwe informatie over te brengen op anderen, kun je gebruik maken van een praatplaat.

Wat is een praatplaat?

Een praatplaat is een aantrekkelijk visueel verhaal, dat op een ‘A4-tje’ past. De praatplaat vat informatie samen in zakelijke tekeningen, op een overzichtelijke manier. Deze getekende samenvatting gebruik je ter ondersteuning van een gesprek of levendige presentatie.

Door je publiek aan de hand van een tekening mee te nemen in je boodschap, wordt de informatie sneller begrepen. Je boodschap is niet langer abstract, maar concreet. Bovendien koppelen je toehoorders de inhoud aan de beelden.

Wist je dat onze hersenen dol zijn op beelden? We onthouden visuele informatie veel makkelijker dan tekst. Daarom gebruiken wij tekeningen om jullie zakelijke boodschap over te brengen op anderen.

Wanneer gebruik je een praatplaat?

Als je wilt dat je verhaal blijft hangen bij het publiek, zet je een praatplaat in. Denk aan de visie voor het komende jaar, veranderingen in het beleid, aanbevelingen na een onderzoek, het voorstel voor een verbetertraject of de resultaten van het laatste kwartaal. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen, maar niet altijd even makkelijk over te brengen op je publiek.

In plaats van een Powerpoint in elkaar te zetten die onleesbaar is op het presentatiescherm, met algemene plaatjes die je van het internet plukt en waarbij je collega’s zeer waarschijnlijk afhaken, kies je voor een gestructureerd, aantrekkelijk presentatiemiddel: de praatplaat.

Een praatplaat is een ideaal middel om snel en aantrekkelijk te presenteren.

Met een praatplaat zorg je ervoor dat:

Je zelf een handig hulpmiddel hebt om je verhaal gestructureerd en makkelijk te vertellen

Je boodschap dankzij beelden niet langer abstract, maar concreet is

Je publiek geboeid naar je luistert en stap voor stap meekijkt naar het verhaal

Je boodschap dankzij de tekeningen (dit zijn visuele ankers) blijft hangen en makkelijk naverteld kan worden

Je boodschap laagdrempelig gedeeld kan worden met een grote groep mensen. Dankzij ondersteuning met kernachtige woorden en zinnen, is een praatplaat makkelijk te begrijpen zonder extra uitleg

De praatplaat wordt met én voor jou gemaakt en past dus precies.

Vind je dit interessant? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een praatplaat op maat.

Inspireer je publiek met een aantrekkelijke praatplaat.

Zo maken wij een praatplaat

STAP 1. Intake

Voordat wij aan de slag gaan nemen we een aantal belangrijke zaken samen door:

Doel van je presentatie
Waarom en hoe wil je de plaat inzetten? Je hebt een opdracht gekregen of aangenomen en hebt dus een verhaal. Wat is het doel? Wat maakt de boodschap belangrijk? Wat wil jij of de organisatie ermee bereiken? Hoe ga je het verhaal vertellen: in groepsverband, één op één, live met een poster, digitaal met een bijbehorende tekst?

Doelgroep van je boodschap
Wie is je publiek? Wat betekent de persoon of de groep voor je organisatie? Hoe verhouden zij zich tot het onderwerp? Waarom is het voor hen van belang? Wat betekent het in de praktijk voor hun werk?

Heldere en aansprekende boodschap
Wat wil je vertellen? Wil je met je boodschap je publiek overtuigen, informeren, helderheid of richting geven of gewoon informeren? Wat moet de plaat bij je publiek oproepen? Wanneer ben je tevreden?

1. Intake

2. Eerste concept

3. Uitgewerkte praatlaat

STAP 2. Eerste concept

Wanneer jouw doel, de doelgroep en de boodschap helder zijn hebben wij de elementen om aan de slag te kunnen. We maken een eerste schets. Die bespreken we, zodat we op een lijn zitten over beeld en inhoud. Je geeft feedback, zodat we de plaat nog beter kunnen afstemmen op jouw wensen.

STAP 3. Uitgewerkte praatplaat

Vervolgens werken we het verhaal uit tot een plaat waarmee jij gepassioneerd je verhaal kunt vertellen, je publiek kunt meenemen en je boodschap helder en inspirerend kunt overbrengen. Je ontvangt de praatplaat digitaal, in een .pdf in het gewenste formaat. Dit kan een A4-tje zijn, maar ook (veel) groter.

Ben je enthousiast geworden en zie je hoe je met een praatplaat je collega’s sneller kunt betrekken bij je verhaal?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee of een praatplaat voor jou de meest passende oplossing is.

Extra mogelijkheid: Het faciliteren van een teamsessie om je boodschap te verhelderen.

Tijdens het ontwikkelen van praatplaten of getekende presentaties, merken we vaak dat opdrachtgevers moeite hebben om hun boodschap helder te verwoorden.
Het voegt – naar aanloop van een praatplaat- heel veel waarde toe om te starten met een live (of online) sessie, waarin de tekenaar het verhaal achter de plaat met een kleine groep gaat verhelderen. De tekenaar gebruikt hierbij visuele werkvormen om snel met jullie tot de kern te komen.

Wist je dat we je ook kunnen leren hoe je zélf een praatplaat tekent? In onze online cursus zakelijk tekenen leer je stap voor stap hoe je met eenvoudige tekeningen je eigen presentaties ondersteunt. Je kunt iedere dag instromen en de cursus in eigen tempo volgen. Wel zo handig!