a

Menu

Wat? Niet zakelijk tekenen in je werk? Maar je roept toch altijd…

Dat klopt. Je weet dat wij enorm fan zijn van tekenen in je werk.
Wij zijn altijd op zoek naar creatieve wegen om strategische doelen te bereiken. En tot nu toe is het betrekken van de verbeeldingskracht in processen door middel van visuele werkvormen en tekeningen ons favoriete instrument.

Maar… eerlijk is eerlijk. Er zijn ook goede redenen om het niet te doen.

We zetten er drie voor je op een rijtje:

1. Je hebt belang bij dichte mist

Je kent dat wel. Soms is het lekker om je bewoordingen een beetje vaag te houden. Dan kan niemand je ergens op vastpinnen. Je zegt van alles, maar niet genoeg om écht begrepen te worden. Je werkt ondersteunen met tekeningen dwingt je om concreet te worden, om je visie of idee voor anderen tastbaar te maken. Als jij floreert bij het opwerpen van mist, door je uitspraken abstract en oppervlakkig te houden, is tekenen misschien geen goed idee. Zakelijk tekenen is vooral geschikt voor mensen die de jargonbubbel willen doorprikken en samen met collega’s een duidelijk beeld voor ogen willen hebben.

Ben je hier niet aan toe? Dan zou ik mijn aandacht vooral richten op het uitrollen van de projectaanpak, het aanhaken de business, het opschalen en afschalen van zaken, informatie filteren en doorrouteren, de stuurgroep in positie brengen, resultaten monitoren en opvolgen, afbreukrisico’s beperken, beleid uitkristalliseren, ergens een klap op geven of conceptimplementatie.

2. Je maakt van het tekenen een doel‘

We hebben last van LEAN-de-la-Tourette’, zei mijn collega Marco laatst. Hij doelde op het fenomeen dat een methode (in dit geval LEAN) in organisaties een geheel eigen leven gaat leiden. Gezond verstand wordt bij de voordeur achter gelaten en het volgen van de stappen wordt een doel op zich, in plaats van een middel om sneller met elkaar tot de kern te komen. Als jij graag houvast vindt in methoden en niets liever doet dan van het middel een doel maken (lekker duidelijk namelijk!), zou ik zakelijk tekenen achterwege laten. Zodra het tekenen een doel wordt, verliest het z’n kracht.

Kun jij het zien als instrument, dat je inzet op de momenten dat je merkt: ‘Ah, handig om het even voor ons te zien’, dan zal het heel waardevol voor je zijn.

3. Je ‘misbruikt’ het om iets ‘op te leuken’

Een reorganisatie bekendmaken? Au, dat gaat zeer doen. Weet je wat? We maken er een paar tekeningen bij. Dat geeft wat ‘lucht’ aan het verhaal.

Need I say more?

Zakelijk tekenen is een geweldig instrument om een proces in beeld te brengen, zodat iedereen voor zich ziet in welke fases of stappen iets verloopt. Maar het is belangrijk hierin zorgvuldig te zijn. Twijfel je of het passend is om tekeningen te gebruiken? Vraag het even: ‘Hebben jullie behoefte aan een tekening waarin we de stappen zichtbaar maken?

Uiteraard hebben we ook een heleboel redenen om wél te tekenen in je werk.

Denk aan:

  • verhelderen wat je bedoelt
  • overzicht scheppen
  • relaties en verbanden zichtbaar maken
  • je gedachten ordenen
  • informatie visueel samenvatten,
  • werkvormen ontwerpen die veel vergadertijd schelen
  • etc. etc.

 “Deze week moest ik een presentatie geven aan mijn collega’s. Voor het eerst heb ik bij mijn Powerpoint een plaat gemaakt ter ondersteuning. Het was wennen om voor het eerst op Flipover te tekenen. Het werkte heel goed. Het is vooral goed voor mijzelf om te ervaren dat ik dus toch wel zoiets kan. Super spannend maar zoooo leuk. Dankzij jou! Ben je eeuwig dankbaar.”  (Anne S. deelnemer aan de online cursus zakelijk tekenen)

 

In een wereld waarin verandering de enige constante is, zijn organisaties voortdurend op zoek naar goede manieren om verandering te begeleiden.

Onder het mom: Via Verbeeldingskracht van A naar Beter, zetten wij creatieve wegen in om strategische doelen te bereiken. Door niet alleen een beroep te doen op ons rationele vermogen, maar juist ook het vermogen om creatief te denken, brengen we teams verder op een manier die inspireert en energie geeft. We werken het liefst visueel en zetten tekeningen in ter ondersteuning van sessies en trajecten. 

Wil je weten hoe je tekeningen wél slim inzet in je werk?

Download gratis het e-book ‘zakelijk tekenen in 10 minuten’