a

Menu

Visionboarden met tekeningen: van Dromen naar Doelen

“Als je het kunt bedenken, kun je het creëren”

Verbeeldingskracht is een van de weinige vaardigheden die mensen voorhebben op computers. We zijn in staat te denken voorbij onze huidige realiteit. We kunnen voor ons zien wat zou kunnen zijn.

Als we onze verbeelding aanzetten kunnen we mentale modellen creëren van situaties die nog niet bestaan, maar waar we wel naar verlangen. Sommige mensen noemen dit fantaseren, of dromen. Wij noemen dit creëren.

Als je je verbeeldingskracht durft te volgen en dromen omzet in doelen, kun je een geweldig leven creëren. Een leven zonder spijt, waarin je je volste potentieel hebt geleefd.

De kracht van Visionboarden met tekeningen

Bij een Visionboard denk je misschien aan een collage van plaatjes, een middagje scheuren in tijdschriften.

Dat is het NIET. Althans: niet ALLEEN. Visionboards zijn geweldig, maar het is niet genoeg om zomaar een paar dingen uit een tijdschrift te knippen en plakken en hopen dat ze zich zullen manifesteren.

Het maken van een Visionboards gaat niet om het houden van een knutselmiddag. Het gaat zelfs niet om het resultaat. Het draait om het creatieve proces, dat je helpt om een positieve mindset te cultiveren, om intenties te zetten en om je te helpen doelen te bereiken op een praktische, actiegerichte manier. Je droomleven vormgeven, gebeurt niet zonder daar iets voor te doen. Een Visionboard ontwikkelen is een mooi proces. Een persoonlijke deep dive. Een geweldige manier om je te concentreren op wat je wilt bereiken in het leven en hoe je daar vervolgens komt.

Goed. Visionboarden is dus meer dan een collage van random plaatjes. 

Het is een gestructureerd proces, dat je helpt om bij je diepste verlangens en je mooiste visie op jouw leven te komen. En vervolgens die visie in woord en beeld te vertalen in een ‘bord’. 

Je kunt op ieder moment starten met Visionboarding. Er is geen goed of slecht moment om te starten. Je kunt een Visionboard maken aan het begin van een kalenderjaar aan het begin van een nieuw seizoen, kwartaal, project, of een nieuwe levensfase. Visionboarden is een proces dat je steeds weer kunt herhalen, als je de technieken eenmaal kent.

 

 

Wij gebruiken in de cursus Visionboarden met tekeningen een mix van technieken om je op 4 niveaus te begeleiden:

Het vormgeven van je visie

Het vertalen van Dromen in Doelen

Het vertalen van Doelen in Acties

Affirmerende woorden en beelden

Hieronder leggen we deze vier niveaus in het proces uit.

Het vormgeven van je visie

Veel mensen vinden het lastig om voor zichzelf een visie vorm te geven. Want hoe kom je er achter wat je echt wilt? Wat jouw grootste potentieel is?
Of jij meer in je hebt dan er nu uitkomt? In de cursus word je begeleid om je verbeeldingskracht aan te wakkeren en je verlangens te herkennen. Vervolgens gaan we met hulp van tekeningen jouw persoonlijke visie vormgeven.

Het vertalen van Dromen in Doelen

Een Visionboard maken, zonder daar vervolgens iets mee te doen, heeft geen enkele zin.
Een visie die nooit realiteit wordt, blijft een fantasie. In de cursus nemen we je stap voor stap mee om jouw visie concreet te maken.
Zo krijgen je dromen vorm in tastbare doelen.

Het vertalen van Doelen in Acties

Dromen, zeker grote dromen kunnen overweldigend zijn. Sterker nog: de grootsheid van je visie is de belangrijkste reden om te bevriezen. Om niets te doen. De eerste stap zetten voelt vaak al te groot, waardoor onzekerheid op de loer ligt (‘Dit lukt me toch niet’, ‘Wie ben ik nu om te geloven dat dit kan?’). In de cursus leer je dromen te realiseren, via praktische acties.

Affirmerende woorden en beelden

Om je houvast en motivatie te geven bij het bereiken van jouw droomdoelen, gaan we aan de slag met affirmaties: woorden en beelden die jou iedere dag een boost geven. We gebruiken verandertaal en tekeningen om jouzelf in je gewenste situatie te plaatsen.

Wat kan je van de cursus verwachten?

Bij elke les een of meer inspirerende filmpjes, die jou stap voor stap begeleiden in het vormgeven van jouw visie en visionboard.

Voorbeelden van visionboard, zodat jij je eigen vorm kunt vinden.

Visuele templates als hulpmiddel om mee aan het werk te gaan.

Concrete stappen om je visie vorm te geven, te vertalen in doelen en acties en vervolgens te integreren.

Wat heb je aan het einde geleerd?

Je begrijpt de kracht van visionboarden.

Je bent je bewust van je dromen en verlangens.

Je kunt met tekeningen je visie vormgeven (ook als je nooit tekent!).

Je weet welke doelen je dichter bij deze droomvisie brengen.

Je weet activiteiten of acties je moet uitvoeren om je visie te realiseren.

Over de trainer

Rachel Levi is ondernemer en keynotespreker over creativiteit en innovatie. Haar verhaal, van een ambtenaar die tussen de regels zocht naar meer ruimte en inmiddels een creatief imperium runt, spreekt jaarlijks honderden toehoorders in organisaties aan.

Haar lijfspreuken zijn “Als je het kunt bedenken, kun je het creëren” en ‘Ik heb het al gezien, dus ik weet dat het gaat gebeuren”. Rachel is groot fan van verbeeldingskracht en visionboarden. Zo zag ze -toen ze nog ambtenaar was- voor zich hoe ze ooit zou ondernemen. Het bedrijf was er al, de naam ook: Huis van Verbeelding. Ze wist alleen nog niet wat ze in dat bedrijf zou gaan doen. Door het proces van visionboarding met tekeningen kreeg haar visie steeds meer vorm. Inmiddels is Huis van Verbeelding een begrip: Rachel helpt met haar team organisaties om te stoppen met informeren en te starten met inspireren, door tekeningen in te zetten als communicatiemiddel.

De dromen van Rachel zijn jaar na jaar gegroeid. Ieder jaar (en vaak meerdere keren per jaar) werkt Rachel haar visionboard bij. Zo ontstond een nieuw bedrijf: Huis van Vernieuwing. Maar ook een werkfestival (Chaos in de Orde) en gelijknamige podcast. Ze schreef en tekende boeken, werd gevraagd als spreker op grote podia en als mentor voor andere ondernemers.

Rachel leert je haar proces in het vormgeven en realiseren van een persoonlijke visie.

Ervaringen van eerdere deelnemers met jobcrafting

“De visionboard workshop van Rachel was zo ontzettend leuk! Het boorde weer helemaal een vergeten gevoel aan. Een liefde voor creativiteit, knutselen, freubelen. En het wakkerde ook wensen en dromen aan waarvan ik niet wist dat ze er waren. In jouw masterclass heb ik gevisualiseerd dat mijn boek op #1 zou komen van Managementboek. Ik heb dat getekend, met de weg er naar toe, de stappen. En ik had mezelf getekend met een bos bloemen en een kaartje waarop stond: Gefeliciteerd, je staat op #1. En raad eens? Het is uitgekomen. Dat heb ik toen bij jou voor het eerst gevisualiseerd en opgeschreven. Het was goud waard. En daarnaast ontzettend leuk, vrolijk en opbeurend om te doen!”

Eva Brouwer
Bestseller Auteur, Spreker, Presentatiecoach

“Een tijdje geleden deed ik mee met deze mini cursus. Ik had wel eens eerder ge-visionboard en dacht aan tijdschriften, knippen en plakken. Heerlijk om te doen.
Bij deze cursus ging het er totaal anders aan toe. In plaats van zoeken naar bestaande beelden die bij m’n ideeën passen, draaiden wij het om. We leerden te werken met onze eigen visie, onze eigen beelden. Niet ingekleurd door anderen. Ik leerde m’n ideeën zelf te uit te tekenen. Superleuk en heel zinnig omdat dat de eerste stap van het realiseren van m’n ideeën bleek te zijn. Nu ik wat verder ben, zie ik dat ik al veel heb gerealiseerd.”

Annemarie van der Sluijs

Investering

6 uitgebreide videolessen

Inspirerende voorbeelden

Concrete tips & trucs

Praktische oefeningen

Visuele templates

Implementeren van je vision board

€ 197

Exclusief BTW